En gemensam fest med guldkant för hela Lyckseles näringsliv

Guldkalaset 2017
©Akvafjell
previous arrow
next arrow

Vinnare, utmärkelser och nomineringar 2019

Årets Företagare

Vinnare utses av Företagarna

Priset
Årets Företagare delas ut till en företagare som utfört en prestation i sin kommun och som fungerar som en förebild för andra företagare.

Kriterier:
Företagaren ska…

inneha ett betydande ägande av företaget
aktivt driva företaget
ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning
genom gott ledarskap vara en god förebild och ambassadör för företagare
visa prov på att vara extra kreativ och företagsam på ett sätt som bör premieras
ha uthålligt god lönsamhet
inte ha några allvarliga betalningsanmärkningar

Kriterierna är gemensamma för lokal-, regional- och riksnivå.

De nominerade:

Jerry Johansson, Hedlunda Indistri AB

Som en raket har Hedlunda Industri gått sedan Jerry Johansson fick mer att bestämma över i företaget. Jerry har varit med i medgång, motgång och fritt fall men man kan konstatera att sedan har gick in som delägare har företaget gjort en otrolig återhämtning och skapat nya och bättre affärer.

Med 75 nya medarbetare på ett år och en vinst på i princip lika många miljoner kan man förstå att företaget förvaltats på bästa möjliga sätt sedan Jerry tillsammans med Dalvi ab förvärvade bolaget. En trolig spaning är att vi långt ifrån har sett slutet på utvecklingen. Den nya strategin att satsa mer på tillverkning på hemmaplan har garanterat mycket mer att ge.

Elisabeth och Stefan Nordström, Lycksele Plåtprodukter AB

Ett syskonpar som kan känna sig väldigt stolta och nöjda över sitt entreprenörskap och sitt samhällsengagemang. De driver sitt företag framgångsrikt samtidigt som de hela tiden planerar framåt genom att satsa på den framtida kompetensförsörjningen.
– När vi tar emot praktikanter har vi en framtida rekrytering i bakhuvudet. Även om inte just den eleven söker jobb hos oss kanske han eller hon ger en positiv bild av oss för andra, berättar Elisabeth i en intervju.

Företaget har haft en stadig omsättnings- och vinstökning de senaste åren. En förklaring till det är Elisabeths och Stefans insikt att de hela tiden måste arbeta med förändring och på så sätt förbättras. De involvera personalen i utvecklingen och genom sitt strategiska ”framtidstänk” har de lyckats förbli konkurrenskraftiga och fortsätta tillväxten.

Christer Hedlund, Maxmoduler AB

När Christer Hedlund köpte Maxmoduler satte han ett tufft mål. Företaget skulle fördubbla omsättningen inom fem år, men det målet hade de nått redan efter halva tiden! Även om han själv förklarar att företagets framgång beror på hårt arbete och medvind så förstår de flesta att utan Christer hade nog inte framgången varit lika total.

Christer är en ödmjuk men målmedveten entreprenör som gör det svåra möjligt. När han nominerades till tävlingen ”årets mest företagsamma” som drivs av Svenskt Näringsliv beskrev han sig själv på följande sätt:
–  Jag gillar att ge andra ansvar och möjligheter. Jag är inte den som ska göra allting själv. Jag vill hitta människor i min omgivning som kan leverera. Vi är ett lag och laget är starkare än mig.

MOTIVERING » | Visa filmklipp »


 

Årets Butik


Vinnaren utses av Lycksele Handel

Kriterier:
– Butiken ska ha god lönsamhet, inga betalningsanmärkningar samt sunda finanser under den senaste 3-års perioden.
– Butiken ska vara väletablerad
– Arbeta med aktiv personalpolitik
– Att genom gott ledarskap, vara en god förebild och ambassadör för Lycksele.

De nominerade:

Elon

Elon i Lycksele erbjuder personlig service och djupt kunnande när det gäller vitvaror. Då de ingår i en kedja kan de också i princip alltid lova kunden att varorna kommer inom 3 dagar om de inte skulle finnas i butiken. De erbjuder också räntefria lån och förmånliga försäkringar.

Det är inte bara vitvaror som erbjuds utan den som vill ha något extra kan hitta spabad, kaffemaskiner från Jura och grillar från Weber för att nämna några specialprodukter. De kan faktiskt till och med erbjuda en hel köksinredning genom sitt samarbete med Ballingslöv.

Sportringen

Sportringen är en kedja vars butik i Lycksele blev framröstad till kedjans Bästa butik. De kan hjälpa dig med det du behöver för att få en aktiv fritid. Och skulle det vara så att du inte känner dig sportig utan bara frusen, så har de kläder som värmer dig.

Sportringen är en något annorlunda sportkedja då systerbutikerna inte återfinns i de största städerna utan de finns i orter som Vilhelmina, Sveg och Hemavan. Det känns väl extra roligt att ha en sådan etablering i Lycksele – hela Sverige ska leva!

Circle K

Circle K i Lycksele är macken som faktiskt har det där stora extra. De har full fart dygnet runt och den ena dagen är inte den andra lik. Personalen har alltid kunderna i fokus vilket syns på de recensioner som syns på olika webbsidor. När Circle K lanserade en ny burgare var Lycksele bäst i klassen. Fler personer kom än på någon annan mack.

Lotta Boman som är en av de som driver macken är säker på att deras framgång beror på att de har bra råvaror och att de tillagar på ett bra sätt. För även om en mack kanske förknippas med bensin, olja och vissa reservdelar till bilar så är det ju faktiskt både en restaurang och butik.

MOTIVERING » | Visa filmklipp »


Årets Export/Importföretag VHK-logo bla-sv 150

Vinnaren utses av Västerbottens Handelskammare, styrelsens västra kretsen

Priset:
Syftet med priset är att visa på goda exempel av exporterande företag samt att stimulera fler företag att utveckla sin verksamhet genom att satsa på exportverksamhet.

Kriterier:
Priset tilldelas ett företag som med hänsyn till sina resurser, på ett betydande sätt har utvecklat sin verksamhet genom att lyckas på en internationell marknad.
Företaget ska under de senaste åren ha ökat sin exportandel vilken ska uppgå till en betydande del av omsättningen

Företaget ska ha sitt säte i Lyckseleregionen.

VINNARE: Lycksele träförädling AB

Ända sedan starten 2011 har Lycksele Träförädling haft en stark tillväxt. Under sin resa har man drabbats av bakslag men dessa har mötts med kraft, och med små medel har företaget hittat nya marknader att exportera till.

Patrik har byggt upp en verksamhet som ständigt utvecklas för att möta marknadens behov. Tillsammans med sin personal har han sedan visat vad man kan åstadkomma med en positiv inställning och uthållighet.

MOTIVERING » | Visa filmklipp »


Årets Tillväxtföretag lse kommun4-f 150

Vinnaren utses av Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kriterier:
1. Tillväxtföretag är företag som:
– Ökar omsättningen
– Nyanställer
– Går med vinst
– Arbetar med jämställdhet som en tillväxtfaktor
2. Kriterierna gäller för den senaste treårsperioden och företaget ska drivas på heltid.
3. Företaget bedrivs som aktiebolag.
4. Företaget ska vara stabilt och med sunda finanser
5. Företaget ska både vara verksamt och ha sitt säte i Lycksele Kommun
6. Priset kan omfatta företag med ett flertal eller få anställda
7. Företag som leds av både kvinnor eller män ska nomineras

De nominerade:

Vallners El & Mekaniska AB

Vallners erbjuder kunderna många olika delar. Här hittar du motorer, växlar och lager bara för att nämna några produkter. Som om inte det vore nog så erbjuder de också service och reparationer av elektromekanisk utrustning. De bidrar till en bättre miljö genom sitt arbete med till exempel utrustning för sol- och vindkraft.

De har arbetat fram ett vinnande koncept som syns tydligt i bolagets ekonomiska utveckling. En tillväxt som verkligen är berömvärd. Deras devis är Allt som snurrar och lyser med hjälp av el! Då förstår man vilken bredd som finns i företaget.

MOTIVERING » | Visa filmklipp »

Ruskträsk Entreprenad AB

Företaget Ruskträsk Entreprenad hamnade på 5 plats i Västerbottens län när det gällde Årets Gasell. Det är ett fantastiskt betyg att överhuvudtaget platsa på tio i topp-listan så resultatet talar sitt tydliga språk. Företaget har en fantastisk tillväxt. Deras beskrivning över företaget på FB kanske kan förklara varför affärerna går så bra.
– Vi håller på med lite olika saker, säger de. De anpassar helt enkelt affärsverksamheten efter årstiden, en smart satsning har det visat sig. På våren och hösten är det däck som gäller.  Övrig tid på året är det transporter med lastbil och lastväxlare som håller igång personalen. En bra mix som satt fart på omsättningen.

Land & Dykservice Nord AB

Land & Dykservice Nord AB är ett väletablerat företag som är specialiserade inom yrkesdykning. Till det erbjuder de också andra tjänster som är vattenrelaterade. Det kan handla om sjölednings och kabelarbeten, betongreparationer, förankringsarbeten och mycket mer.

Förutom att de håller en hög kvalitet i arbetet är säkerhet/trygghet, en bra arbetsmiljö och strävan efter en hållbar utveckling ur miljösynpunkt av högsta prioritet för bolaget. Deras tjänster är efterfrågade runtom i hela Sverige, men även i andra länder.


Årets Hållbarhetsföretag

Vinnaren utses av Region Västerbotten

Kriterier:
Årets Hållbarhetsföretag är ett företag som genom medvetet arbete med hälso-, miljö- eller jämställdhetsfrågor byggt en stabil grund för långsiktigt bestående verksamhet.

VINNARE: Gold Of Lapland

Hållbar utveckling av besöksnäringen i Västerbotten är kooperativets huvudfokus. Med medlemsföretag och föreningar från fjäll, genom skogslandskap och ända ned till Bottenviken arbetar de med olika utvecklingsprojekt och uppdrag. Bland annat med fokus på lokalt producerade matupplevelser och export. Årets hållbarhetsföretag   arbetar prestigelöst för att kunskapshöja och stärka områdets och Lyckseles attraktionskraft.

MOTIVERING » | Visa filmklipp »


Årets Mediepris Lokaltidningen 150

Guldkalasets Mediepartner, Lokaltidningen delar i år ut priset Årets Mediepris.

Kriterier:
Kriterier för Årets mediepris är: Årets medieprisvinnare är ett företag/organisation som genom sin offensiva marknadskommunikation stärkt sitt eget varumärke och samtidigt bidragit till att sätta Lycksele på kartan i positiv bemärkelse. Vinnaren ska vara verksam i Lycksele kommun.

VINNARE: Lycksele Ateljé

Årets mediepris tilldelas en ideell förening som bildades för precis åtta år sedan med målet att sätta konsten på Lyckselekartan och nå en publik i bygden.

Vid bildandet bestod föreningen av fem medlemmar som gillade att måla och teckna, en ateljéplats införskaffades rätt kvickt vilket i samma kvarter har utvecklats till ett eget bekant galleri där det bjuds in till utställningar med jämna mellanrum.

Medlemsantalet i denna ”Konstförening och konstnärsdrivna galleri” har vuxit till dagens 49 och man har dessutom breddat nätverket långt utanför Lycksele gränser.

Utöver det egna skapandet arrangeras, med ordförande Cristina Cassini-Bäckström som navet i verksamheten, även träffar och workshops. Föreningen är också engagerad i höstarnas ”Konstrunda” och det alltjämt med samma mål som vid föreningens bildande i november 2011: Att sätta konsten på kartan i Lycksele!

MOTIVERING » Visa filmklipp »


Årets Microföretag

Vinnaren utses av Företagarna, Lycksele Handel, Västerbottens Handelskammare, Region Västerbotten och Lycksele kommun.

Kriterier:
Årets Microföretag är ett företag med max 4 medarbetare inkl ägare, som genomfört nyetablering, lanserat ny produkt eller tjänst, eller på annat sätt väckt positiv uppmärksamhet.

De nominerade:

Tannsele Lantbruk AB

Tannsele Lantbruk har inriktat sig på lokalproducerat nötkött som de säljer till privatpersoner och företag. En fördel för Lyckseleborna som får möjlighet att köpa bra kött lokalt. De bedriver ett modernt jordbruk med en omtänksam djurvård.

De bedriver också gårdshandel vilket innebär att kunderna kan handla produkter från andra närliggande jordbruk. Här finner du korvar, kött och glass bland annat. Bra för miljön och bra för regionen.

MOTIVERING » | Visa filmklipp »

CBX Konsult

Carina Borg driver företaget CBX Konsult. Hon erbjuder företag och organisationer extern kompetens inom en rad olika områden. Det kan gälla Ledningssystem, kvalitet, miljö och arbetsmiljö eller HR-tjänster och olika typer av personalfrågor.

Företaget kan också erbjuda vägledning inom andra områden. Självklart är det Carinas bakgrund med studier på KTH och sedan olika anställningar som bidrar till bredden. GIS, EHS, CE-märkning och mycket mer men främst beror framgången på levererad kvalitet.

Forsknäckarna AB

Forsknäckarna är ett upplevelseföretag som älskar forsränning. De vill dela med sig av den roliga och intensiva upplevelsen som det innebär. De erbjuder även en mängd andra upplevelser med naturen som spelplats.

Kunderna erbjuds många olika upplevelser. Till exempel isklättring, skotersafari, möhippor och svensexor. De ordnar konferenser och mat över öppen eld med egen kock. Ett företag som verkligen förstår att ta vara på vår fantastiska natur och våra växlande årstider.


Årets Guldklimp

Vinnaren utses av Företagarna, Lycksele Handel, Västerbottens Handelskammare, Region Västerbotten och Lycksele kommun

Kriterier:
Årets Guldklimp är ett företag eller en person som genom sitt agerande och sitt engagemang bidragit till positiv utveckling i kommunen eller hjälpt någon annan att lyckas bättre i sitt företagande. En guldklimp delar med sig av sin erfarenhet och kunskap, engagerar sig även utanför den egna verksamheten, bidrar med sitt nätverk och gläds åt andras framgång.

VINNARE: SmåA:s styrelse

SmåA har under året beslutat och genomfört sin utlokalisering från Stockholms innerstad till Lycksele. Ett modigt beslut som ligger i tiden. Att verksamheten fungerar över förväntan och att SmåA lyckats bemanna kontoret med kompetenta och engagerade medarbetare borgar för en fortsatt positiv utveckling. SmåA utgör med rätta det goda exemplet på att en lokalisering med bibehållen kvalitet till Sveriges mer glesbefolkade delar är fullt möjlig!

MOTIVERING » | Visa filmklipp »

Scroll to top